Farol Santander-Tercera Bienal iberoamericana de iluminación

Farol Santander
São Paulo, Brasil
Acenda Lighting Design Projects

Despacho: Acenda Lighting Design Projects
Equipo: Paula Carnelós, Fernanda Carvalho, Eder Ferreira
Cliente: IPEMAC
Arquitecto: Plínio Botelho do Amaral
Año de finalización de la obra: 2018
Fotografía: Gabriel Barrera,  Andrés Otero
Colaboradores adicionales: Charly Ho, Marcos Vinícius Leite
Créditos adicionales: Proyecto eléctrico: Projetar; Equipos: Schréder; Patrocinio Exclusivo: Banco Santander (Brazil) S.A.

n important urban landmark in the city of São Paulo, the Altino Arantes Building plays a fundamental role in the city. After many years unused, the building reopened in 2018 as Farol Santander, a new culture and leisure equipment in downtown. Built from 1939, its design was inspired by the Empire State Building, featuring a silhouette that becomes thinner from the bottle to the top. In the crown, a lighthouse gives the constructive lightness that guaranteed the title of the greatest skyscraper of the city at that time.

The lighting project for the façade started with a broad survey of the iconography of the building and its landscape, done through historical photographs, showing the rapid transformation of the Anhangabaú Valley in the 40s and the relevance of the building in the surroundings. In addition, a photographic survey was carried out to evaluate the visibility of the building from different perspectives. Three scales of visualization were considered: the urban one, that allows the reading of the lighthouse and the flag from miles of distance; the architectural one, which reveals the magnificence of its neighbors; and that of the pedestrian, due to the monumentality that the frontal façade assumes on the lower floors.

The lighting project proposes that the building assume, in the night landscape, the role of urban landmark, as a visual and affective reference for the city. After many years closed, it brings back a relationship of exchange with the users, the environment and the city, representing the new and keeping its memory alive and pulsating. Thus, the “Farol” becomes the protagonist and heart of the center of the city.

The luminous composition developed highlights the architectural elements that define the building and make it unmistakable at night. The illuminated body is crowned by the lighthouse, which has its base illuminated, guaranteeing its visual integrity. Viewed from both near and distant, the lighthouse gains new internal illumination with control of light movements, allowing mild effects of pulsating, as if it were alive and being “the heart of the city”, giving an allusion to a nautical lighthouse while is turning.

The client’s initial request was that the building could change the color on commemorative dates. The requested light sources was LED RGB. The lighting design team proposed that another layer of fixed white lighting equipment would be installed to ensure that the building had its color appearance preserved, since the white generated by the combination of LED RGB did not meet the desired quality. In that way, almost all the lighting effects received two layers of light, which are alternated depending on the use: in most days of the year, the 3000K white illumination is activated, and in specific dates, the equipment used is the one with RGB colors.

Although it does not count with sustainability certifications, the power density of the façades is 1.71 W/m2 for all luminous compositions, therefore below the ASHRAE 90.1 / 2010 standard.

The main challenges of the project was to execute the intended effects respecting the technical limitation that the regulations of the historical patrimony organs imposed, which were the restraint from fixing the equipment through drilled holes in the façades. The lighting designers created all the mounting structures to fix the equipment, positioned through supports that housed the drivers as well. Terraces and sills were used, causing the light sources to have no visual interference.

The three main light effects that compose the lighting scheme – white light, color effects and lighthouse with movements – allow for various light combinations, making the building present itself in a new way in São Paulo’s night scene.

The lighting design project for the façade of Farol Santander places the building into the night landscape of the city, making it a visually effective reference also at night. By highlighting its unmistakable architectural elements, and by filling its lighthouse crown with pulsating vibration, light transforms it in “the heart of the city”.

The white light placed with extreme technical care values the architectural elements that define the volumetry of this important building and architectural monument. The translucid inside-lit lighthouse, beyond its original function of orientation and urban landmark, pulses and spins, assuming the symbolic role of “the live heart of the city”‘.

Apatamento HGB
Experiencia Nocturna Teotihuacán
Comparte este proyecto:
Nota:

* La hoja de contactos de fotografías fue hecha por Iluminet para facilitar la revisión del proyecto.

* La descripción escrita es el texto original que cada despacho mandó en el formato de participación.

(42 votos) La votación se ha cerrado
Cargando…
Ingresa

La Tercera Bienal de Diseño de Iluminación Iberoamericano es una producción de:

.

Queremos saber más: Tienes algún comentario, mejora, felicitación, duda... Comentarios